Succesvolle VR4REHAB Hackathon

Dit bericht is een kopie van de nieuwsberichten van de St. Maartenskliniek

Afgelopen weekend vond in de Sint Maartenskliniek de allereerste hackathon voor het VR4REHAB project plaats. Tijdens dit weekend kwamen 35 deelnemers (behandelaars, studenten, ontwikkelaars, designers en patiënten) bij elkaar, om Virtual Reality toepassingen te bedenken om revalidatiebehandelingen verder te verbeteren. Zij werden tijdens deze hackathon ondersteund, geïnspireerd en aangemoedigd door zo’n 50 mensen.

Op de eerste avond van de Hackathon werden al elf ideeën voorgesteld. Vijf ideeën werden gekozen en in teams verder uitgewerkt tot een Virtual Reality concept. De teams kozen kleurrijke namen als: Attention: beware of the hand, All hands on deck, Movin(g) Reality, Get out! en Trunky XL. 

De winnaar
Het winnende concept kwam van het team Movin(g) Reality, met een toepassing voor zogenoemde ‘augmented reality’ voor looprevalidatie. In dit filmpje wordt het concept gedemonstreerd: http://www.youtube.com/watch?v=45ZEzAJBdbQ.
De jury waardeerde met name de goede toepasbaarheid van het idee en –samen met het team- denken ze dat er binnen twee maanden een prototype kan worden gemaakt. Het team bestond uit een patiënt, student, revalidatiearts, twee behandelaars en een onderzoeker.

Tweede plaats
De tweede plaats was voor het team Get Out!, zij presenteerden een idee om met virtual reality de pijnbeleving van mensen met chronische pijn te verminderen. De jury zag dat dit een oplossing kan zijn voor een hele grote groep mensen, en dat daarmee een belangrijk maatschappelijk probleem kan worden aangepakt.  

De ideeën van Get Out! en Movin(g) Reality gaan door naar de landelijke finale van DutchHackingHealth op 14 mei in Utrecht. De jury was zeer te spreken over alle ideeën van alle deelnemende teams. De concepten waren van hoge kwaliteit en werden –mede door de pitch-training van Spies en Spreken- goed gepresenteerd.  

In het project VR4REHAB worden de beste ideeën van de Hackathons verder uitgewerkt in zogenaamde Game jams. De ideeën worden dan omgezet in werkbare prototypes.  

Het Hackathon weekend was onderdeel van Dutch Hacking Health, een landelijk evenement waarbij verschillende hackathons in het hele land werden georganiseerd, om zorginnovaties in de zorg te ontwikkelen. VR4REHAB is een internationaal samenwerkingsverband, ondersteund door het Interreg North-West Europe programma, dat de komende drie jaar bedrijven, universiteiten en revalidatieklinieken bij elkaar brengt om VR-toepassingen te ontwikkelen en onderzoeken, die revalidatiebehandelingen verbeteren en het herstelproces versnellen.

Sint Maartenskliniek
Afdeling Communicatie

www.maartenskliniek.nl I twitter | facebook | instagram | youtube